Kuchnia

Bankietowe lady chłodnicze – funkcjonalne wyposażenie gastronomii

Bankiet, to bankiet – jeść trzeba! Nie ulega wątpliwości, że w trakcie spotkań rodzinnych, okolicznych rocznic itd., konieczne jest zaopatrzenie się w odpowiednią ilość żywności. Organizacja takiego bankietu nie jest problemem, jeśli posiada się dedykowane wyposażenie gastronomii w postaci przenośnych lad chłodniczych.

Lada chłodnicza – po co to komu?

Podczas bankietu, często pojawia się konieczność zaprezentowania jego uczestnikom tzw. zimnej żywności. Przygotowywanie jej w osobnych pojemnikach, brak możliwości schłodzenia i konieczność ciągłej produkcji lodu, to problemy o których posiadacze tychże lad mogą zapomnieć. O ile oczywiście pamiętają oni o podstawowych zasadach dotyczących ich funkcjonowania.

Pierwszą z nich jest… zasilanie. Skoro bowiem lada chłodzi, konieczne jest doprowadzenie do niej odpowiedniego napięcia. Na szczęście moc prądu wymaganego do prawidłowej pracy chłodni, jest relatywnie niewielka. Zwykle waha się ona w okolicach 200 – 500 W, a wartość ta zależy przede wszystkim od rozmiarów takiego układu.

Dodatkowe funkcje

Zaletą lad chłodniczych jest ich… niskie napięcie zasilania. Standardem jest tu oczywiście napięcie jednofazowe 230 V, które (na większości bankietów) jest dostępne praktycznie wszędzie. Oczywiście istnieje również możliwość zasilenia układu z poziomu akumulatora, ale wymaga to zastosowania specjalistycznego falownika i transformatora.

Na uwagę zasługuje również fakt, że większość analogicznego wyposażenia gastronomii, posiada wbudowane oświetlenie. Oczywiście opiera się ono na funkcjonalnym oświetleniu LED, które nie tylko zapewnia maksymalną jasność (i dobre oświetlenie potraw), ale też zużywa bardzo mało energii i jest trwałe.

Ciężar? To nie powinno być problemem!

Istotną wadą bankietowych lad chłodniczych, jest ich masa. Większość podobnych urządzeń jest dość ciężka, a ich masa przekracza nawet 100 kilogramów. Oznacza to, że nie można ich rozmontować i uruchomić na grząskim i mało stabilnym gruncie. Niemniej większość takich lad to w pełni funkcjonalne wyposażenie gastronomii. Świadczy o tym to, że posiadają one… kółka.

Podsumowując, nowoczesne, bankietowe lady chłodnicze, to ultranowoczesne i funkcjonalne wyposażenie gastronomii. Ich wadą jest co prawda ciężar, ale trudno się nie dziwić, że tak właśnie jest. Wynika to rzecz jasna z faktu, że są to elementy wykonane z metalu (wraz z zabudowanym agregatem).

Wyposażenie gastronomii znajdziesz w ofercie Gastrosilesia.pl.

You may also like

Zobacz również

Wyposażenie wnętrza
Utrzymanie i konserwacja kutrów gastronomicznych: najlepsze praktyki Kuter gastronomiczny jest niezbędnym narzędziem w profesjonalnej kuchni, które wymaga regularnej konserwacji i odpowiedniego utrzymania, aby zapewnić...
Czytaj więcej
Kuchnia
Bemary: efektywność energetyczna i zrównoważone użytkowanie Czy zastanawiałeś się, jak efektywnie i ekologicznie korzystać z bemarów? Oto kluczowe wskazówki, które pomogą Ci w osiągnięciu...
Czytaj więcej