Kuchnia

Do czego służy wędzarnia ogrodowa?

Dość popularny w ostatnim czasie jest widok wędzarni ogrodowych, które zdobią przydomowe ogródki. Okazuje się, że wędzenie produktów spożywczych jest naprawdę przyjemnym zadaniem i wcale niedrogim. Co warto wiedzieć o wędzarniach i jakie rodzaje można wyróżnić?

Wędzarnia ogrodowa i jej zastosowanie

Jak łatwo można się domyśleć, wędzarnie ogrodowe przeznaczone są do obróbki termicznej mięs i ryb. Wiele osób wędzi również warzywa, jednak nie jest często spotykane zjawisko. Pewnie pojawi się tutaj pytanie, czy spożywanie wędzonych produktów jest zdrowe. Wydawać by się bowiem mogło, że takie jedzenie jest tłuste i powinno się go unikać. Nic bardziej mylnego.

Żywność, jaką można kupić w sklepach, a dokładniej mięso czy ryby, jest bogata w najróżniejsze barwniki i konserwanty. W tym przypadku tak naprawdę nie można mieć pewności co do tego, co jest zjadane. Wędzone mięso czy ryby, które pochodzą ze sprawdzonych źródeł to naprawdę pełnowartościowe i zdrowe produkty spożywcze.

Rodzaje wędzarni

Oczywiście wędzarnie można jak najbardziej wykonać samemu, jednak wymaga to przede wszystkim ogromnej ilości czasu i pomysłu. Czasami lepszym rozwiązaniem okazuje się zakup gotowej wędzarni. Obecnie w sklepach można spotkać kilka rodzajów tego dodatku do ogrodu.

Zdecydowanie największą popularnością cieszą się drewniane wędzarnie ogrodowe, które wyróżniają się na tle innych pod względem wizualnym. Najbardziej odporne na działanie czynników atmosferycznych czy uszkodzenia są oczywiście murowane wędzarnie, wykonane z kamienia czy dekoracyjnej cegły.

Z czego składa się wędzarnia ogrodowa

Warto wspomnieć także o tym, co wchodzi w skład wędzarni. Zdecydowanie najważniejszym elementem jest tutaj komora wędzarnicza, w której umieszcza się mięso czy inne produkty, które mają się uwędzić. Przeważnie wiesza się je na specjalnych hakach lub kładzie na metalowej kratce.

Nie należy zapominać tutaj także o palenisku, do którego wrzuca się kawałki drewna. Istotny jest także komin, którego zadaniem jest odprowadzanie nadmiernej ilości dymu, jaki powstaje podczas palenia.

Wędzarnia ogrodowa będzie nie tylko stanowić piękną ozdobę ogrodu, ale pozwoli na przygotowywanie domowych i przede wszystkich zdrowych wyrobów mięsnych.

Wędzarnie ogrodowe dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.

You may also like

Zobacz również

Wyposażenie wnętrza
Utrzymanie i konserwacja kutrów gastronomicznych: najlepsze praktyki Kuter gastronomiczny jest niezbędnym narzędziem w profesjonalnej kuchni, które wymaga regularnej konserwacji i odpowiedniego utrzymania, aby zapewnić...
Czytaj więcej
Kuchnia
Bemary: efektywność energetyczna i zrównoważone użytkowanie Czy zastanawiałeś się, jak efektywnie i ekologicznie korzystać z bemarów? Oto kluczowe wskazówki, które pomogą Ci w osiągnięciu...
Czytaj więcej